Press

Då är det premiär för Leif GW Perssons nya dokumentärer

Film & Serier

Tittarna är vana att se honom analysera brott och rättsfall. Men i vår gör Leif GW Persson nedslag i ett antal historiska händelser eller samtida skeenden som format Sverige. Med start den 2 mars sänder TV4 en dokumentärsvit utifrån Leif GW Perssons egna originalidéer.

– Jag är väldigt intresserad av brott förvisso, men det utesluter inte att jag även kan vara intresserad av andra saker, säger Leif GW Persson om den nya satsningen.

Dokumentärsviten inleds med den tredelade serien Leif GW om: Blattarna som byggde Sverige som har premiär den 2 mars på TV4, TV4 Play och C More. Serien handlar om arbetskraftsinvandringen som initieras av staten efter andra världskrigets slut och människorna som bidrar till att bygga upp det svenska samhället. Ett trettiotal kända svenskar, bland andra Amelia Adamo, Salvatore Grimaldi, Dragomir Mrsic och Theodor Kallifatides, medverkar och berättar om sina upplevelser och minnen.

– Titeln har jag valt medvetet. Blatte är ett nedsättande begrepp som skapades i samband med den första invandringsdebatten på 1960-talet. Jag tyckte att blattarna som byggde Sverige var en bra titel. För de betraktades som det i omgivningens ögon, säger Leif GW Persson.

De tre avsnitten följs av tre fristående dokumentärer. Först ut är den nutida skandalen inom Svenska Akademien som sätts i perspektiv och analyseras av Leif GW. I avsnitt två tar han sig an den svenska atombomben, en i stort oberättad historia.  

– Det svenska kärnvapenprogrammet är något man driver från andra världskrigets slut fram till 1970-talet som det pratats väldigt lite om. Det är en mycket omfattande historia som kostar den svenska staten miljarder kronor. Vi har alltså långt framskridna planer på att bli en kärnvapenmakt, säger han.

Men Leif GW Persson återvänder också till historiska händelser som påverkat honom på ett personligt plan, nämligen Bordellhärvan och Geijeraffären, i avsnitt tre. Här får vi en gång för alla höra historien som också är Leifs egen från såväl Jan Guillou som journalisten Peter Bratt. 

– Det är knepigt naturligtvis. Allt som kommer för nära får man vara aktsam för eftersom det hämmar ens objektivitet. Men det är snart 45 år sedan och jag tror att jag börjar få en balanserad syn på det som hände. Då kan det vara läge att ge sitt bidrag till den delen av vår samtidshistoria, säger Leif GW Persson.

Exekutiv producent för Leif GW om: Den svenska atombomben, Svenska Akademien och Bordellhärvan och Geijeraffären är David Lillemägi.  Exekutiv producent för Leif GW om: Blattarna som byggde Sverige är Malin Knave.

Så visas Leif GW Perssons dokumentärer i vår:

2 mars klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More Leif GW om: Blattarna som byggde Sverige del 1

9 mars klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More Leif GW om: Blattarna som byggde Sverige del 2

16 mars klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More Leif GW om: Blattarna som byggde Sverige del 3

23 mars klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More Leif GW om: Svenska Akademien

30 mars klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More Leif GW om: Svenska atombomben

6 april klockan 20:00 på TV4, TV4 Play och C More Leif GW om: Bordellhärvan och Geijeraffären

Bilder

Ladda ner pressbilder

Kommentatorer, experter & programledare

Månadens programbilder

Logotyper

Filmtegration

Ändringar i vår tablå

Ange din e-postadress om du vill bli meddelad då vi ändrar i vår tablå

Ett fel uppstod, testa igen.

Ett mail har skickats till dig med vidare instruktioner.

Presskontakt

Pressfrågor: press@tv4.se 08-459 40 00