Press

Jens Lapidus succéböcker blir tv-serien Top Dog på C More och TV4

Film & Serier

Succéförfattaren Jens Lapidus senaste boktrilogi Top Dog blir tv-serie på C More och TV4.

Under tv-mässan i Cannes offentliggörs serien och de internationellt hyllade huvudrollsinnehavarna Josefin Asplund (Himmelsdalen, Vikings) och Alexej Manvelov (Sthlm Rekviem, Chernobyl, Innan vi dör).

Tv-serien Top Dog bygger på advokaten Jens Lapidus bokserie med romanerna "VIP-rummet", "Sthlm Delete" och "Top Dogg". Den handlar om krocken mellan den drivna affärsjuristen Emily Jansson, spelad av Josefin Asplund och ex-brottslingen Teddy Maksumic, som spelas av Alexej Manvelov. Ett mystiskt försvinnande förenar två helt olika världar, och ett ytterst omaka par - juristen Emily och den villkorligt frigivna Teddy. De har två motsatta viljor. Hon vill upp. Han vill ut. Hon vill trygga sin framtid, han vill lämna sitt gamla liv. Båda tvingas tänka om när de hamnar mitt i en smutsig härva där det förflutna kommer ikapp, där framtidsdrömmar krossas, och där ingenting är vad det ser ut att vara.

- Det är spännande att Top Dog nu har blivit tv-serie. Utifrån det jag har sett kan jag säga så här: det kommer att bli dunder. Jag har inte varit inne och pillat i detaljer, men det viktigaste med adaptioner av mina verk är att autenticiteten består. Äktheten ska genomsyra allt och där utgör manus, regi och skådespelarna de grundläggande byggstenarna. Det jag har sett av Josefin och Alexej bådar gott, de har perfekt anslag, säger Jens Lapidus.

- Jag gick igång på hur de här världarna och karaktärerna möts och skildras, hur olika de är men ändå så lika, att Emily är en hårt arbetande karriärist som ska upp i toppen och att det får ta ett tag innan vi lär känna henne på djupet. Det är något som känns sällsynt och spännande. Det har dessutom varit en ynnest att få jobba med ett så professionellt team! Det har varit hög nivå och kvalité på den här produktionen och det märks i slutresultatet, säger Josefin Asplund.

Alexej Manvelov lockades till projektet av autenticiteten i karaktären.

- Det är intressant hur två sociala ytterligheter sammanvävs i samma historia, men det som verkligen är sällsynt, och som fick mig att vilja vara en del av Top Dog, var hur autentiskt Teddys resa, dilemman och relationer var skrivna, och med regissörens vision för projektet så visste jag att det var en vinnare. Top Dog är berättat med mycket omsorg från alla avdelningar. Inspelningen ställde höga krav på kreatörerna, och det engagemanget syns, och känns, i materialet, säger han.

I rollistan syns också bland andra Gustav Lindh, Peter Gardiner, Christian Hillborg, Joel Spira, Kardo Razzazi, Mahmut Suvakci, Bekzod Kuliev, Amanda Ooms, Lina Englund och Felice Jankell.

Top Dog offentliggörs i samband med tv-mässan MIPCOM i Cannes där flera av C Mores och TV4:s tv-serier presenteras för den internationella marknaden. Serien, som består av åtta avsnitt, har premiär under 2020.

- Jens Lapidus är unik i sitt författarskap med sin autenticitet och helt egna genre. Att vi har fått möjligheten att ta böckerna vidare till tv-serie tillsammans med Filmlance har hela tiden känts otroligt lyxigt. Det känns extra kul att vi presenterar denna svenska och lokalt förankrade historia på jättemarknaden MIPCOM i Cannes, där förväntningarna är minst sagt höga, säger Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4.

Manus för Top Dog har skrivits av huvudförfattaren Veronica Zacco ihop med Josefin Johansson, Amanda Högberg, Linnea Möller Lindh, Dunja Vujovic, Lovisa Milles, Gunnar A.K. Järvstad och Alexis Almström.

Molly Hartleb (Vår tid är nu, Hinsehäxan) och Alexis Almström (Rosa moln) har regisserat, där Molly står för den konceptuerande regin.  

Top Dog produceras av Anna Wallmark, Olof Spaak och Teresa AlldénFilmlance, som är en del av Endemol Shine Group, för C More och TV4 i samproduktion med ZDF och Film Capital Stockholm Fund samt distribueras internationellt av ZDF Enterprises.

Om C Mores och TV4:s dramasatsning

Det högkvalitativa innehåll som TV4 och C More levererar till tittarna och användarna gör oss mer relevanta i dag än någonsin tidigare. I en tid när alla tittar helt på sina egna villkor skapar vi innehåll och tjänster som berör och engagerar – och som samlar Sverige. 

TV4 och C More befinner sig i en expansiv satsning på svenskt drama och har under 2019 premiärvisat originalserier som DirigentenBröllop, begravning och dop och Fartblinda. I innehållsportföljen finns också starka varumärken och publikfavoriter som SolsidanGåsmamman och Beck.

Bilder

Ladda ner pressbilder

Kommentatorer, experter & programledare

Månadens programbilder

Logotyper

Filmtegration

Ändringar i vår tablå

Ange din e-postadress om du vill bli meddelad då vi ändrar i vår tablå

Ett fel uppstod, testa igen.

Ett mail har skickats till dig med vidare instruktioner.

Presskontakt

Pressfrågor: press@tv4.se 08-459 40 00