Press

Hitlers dödsdömda svenskar - en sann hjältehistoria

Film & Serier

Den 4 november visar TV4 en dramadokumentär i två delar. Det är en sann hjältehistoria om svenska direktörer som med risk för eget liv samarbetar med polska motståndsrörelsen under andra världskriget. Med Gestapo i hälarna lyckas de smuggla ut de första bevisen för nazisternas allra värsta illdåd – och döms till döden.

– Detta är en viktig del av vår historia och något att vara stolt över. De flesta känner inte till dessa svenskars modiga insats under andra världskriget. Det borde kunna nämnas i samma sammanhang som Raoul Wallenberg. Att det dessutom är en rafflande historia med livet som insats gör det till en ypperlig dokumentär som vi hoppas når en stor publik, säger Hans Abrahamsson, exekutiv producent TV4.

I maj 1942 smugglar ASEA:s direktör i Polen, Sven Norrman, ut material som kommer att bli den första berättelsen om förintelsen. Tusentals dokument och bilder som visar att över 700 000 judar redan har mördats av nazisterna utan att någon ingripit eller protesterat.

Från Stockholm skickas dokumenten vidare till London och den 2 juni 1942 rapporterar BBC för första gången om förintelsen och massmorden i Polen.

Sven Norrman reste själv runt i Polen och dokumenterade övergreppen. Han samarbetade med sin polska sekreterare och älskarinna Gizela som han senare lyckas rädda från koncentrationslägret.

Flera av de svenska direktörerna döms av Hitlers specielle åklagare och den tyska Folkdomstolen till döden. Sveriges kung Gustav V skriver brev till sin ”käre” Adolf Hitler och ber honom omvandla domen till livstids fängelse. Svenskarnas liv hänger på en skör tråd.

Hitlers dödsdömda svenskar är en historia om modiga affärsmän som mitt under brinnande krig vill göra gott utan egen vinning, och tvingas betala ett mycket högt pris för det. Dokumentären innehåller även skakande intervjuer med överlevande från de polska koncentrations- och förintelselägren.

Hitlers dödsdömda svenskar är producerad av journalisten och dokumentärfilmaren Göran Ellung som tidigare producerat bland annat ”Stig Wennerström – spion i kallt krig” och ”Palme – sista timmarna” för TV4 och C More.

Del 1 visas måndag 4 november klockan 21.00 på TV4.

Del 2 sänds samma kväll klockan 23.00 på TV4.

Båda delarna finns på C More från 29 oktober och på TV4 Play från 4 november.

Bilder

Ladda ner pressbilder

Kommentatorer, experter & programledare

Månadens programbilder

Logotyper

Filmtegration

Ändringar i vår tablå

Ange din e-postadress om du vill bli meddelad då vi ändrar i vår tablå

Ett fel uppstod, testa igen.

Ett mail har skickats till dig med vidare instruktioner.

Presskontakt

Pressfrågor: press@tv4.se 08-459 40 00