Press

Lena Endre och Bianca Kronlöf gör spänningsdrama om klimatkrisen på C More och TV4

Film & Serier

Nu presenterar C More och TV4 Tunn is - en ny originalserie som tar avstamp i den brännande aktuella klimatfrågan och tar med tittaren på ett spänningsdrama i en storslagen arktisk miljö.

I huvudrollerna i Tunn is syns två Guldbaggebelönade skådespelare: Lena Endre (Män som hatar kvinnor, Wallander) i rollen som Sveriges utrikesminister Elsa och Bianca Kronlöf (Svenskjävel, Full patte) som Säpo-agenten Liv. I övriga roller syns bland andra Alexander Karim, Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen, Iben Dorner och Reine Brynolfsson.

Ett forskningsfartyg attackeras utanför Grönland samtidigt som arktiska rådet försöker att enas om ett avtal som förbjuder miljöskadlig oljeborrning i regionen. Bakom avtalet står Sveriges utrikesminister Elsa (Lena Endre), vars politiska rådgivare Viktor (Alexander Karim) befinner sig ombord på det attackerade fartyget. Attacken sätter Elsas avtal i gungning och hemma i Sverige startar en kamp mot klockan för Säpo-agenten Liv (Bianca Kronlöf) som är gravid med Viktors barn.

- Om Tunn is kändes aktuell och relevant redan som idé så är det ingenting i jämförelse med hur starkt det känns nu. Med den brännande aktuella klimatdebatten och en amerikansk president som har Grönland på shoppinglistan kommer Tunn is att kännas skrämmande rätt i tiden. Det känns fantastiskt roligt att äntligen få presentera detta storslagna och hyperaktuella spänningsdrama som vi hoppas kommer att kittla, beröra och stimulera till diskussion och debatt, säger Ulf Synnerholm, exekutiv producent för Tunn isC More och TV4.

Serien är ett personligt hjärteprojekt för Lena Endre som för sex år sedan befann sig på ett möte med alla ursprungsbefolkningar runt Arktis i sin roll som ambassadör för Greenpeace. Hon har utvecklat idén ihop med producent Søren Stærmose som har bott på Grönland.

- Tunn is är en viktig serie som dramatiserar en kamp som i allra högsta grad är verklig - här och nu - och som vi måste ta på allvar. Den handlar om klimatförändringarna, om ursprungsbefolkningen och självständigheten för Grönland och om hur kortsiktiga intressen hindrar mänskligheten från att fatta beslut som är avgörande för vår existens, säger Lena Endre och fortsätter:

- Tunn is är baserad på en idé av mig och producenten Søren Stærmose. Det har varit en lång resa med många utmaningar. Søren har jobbat envetet för att utveckla manus, hitta regissörer, teamarbetare, co-producenter och finansiering - och nu står vi här! Det har varit en fantastisk upplevelse att spela in under det arktiska klimatets tuffaste period - i januari till mars innan isen smälter - med svenskar, norrmän, danskar, grönländare, finländare, islänningar, amerikaner, ryssar och balter. Jag är oerhört glad att vi har kunnat fullfölja vår dröm och vår vision sedan sex år tillbaka. 

Bianca Kronlöf som spelar Säpo-agenten Liv beskriver Tunn is:

- Tunn is är som fingret på pulsen av vår tid, vilket känns otroligt spännande och kul att ha fått jobba med. Det är en spännande serie med flera trådar: Dels den politiska kampen kring klimatförändringarna, dels min karaktärs kamp mot klockan för att rädda sin kidnappade man. Det är en viktig och spännande serie med hög puls och något som kommer att beröra alla - den oengagerade klimatförnekaren till den i allra högsta grad medvetna klimataktivisten.

Tunn is har regisserats av konceptuerande regissören Cecilie Mosli (Frikänd, Mammon, Grey's Anatomy) och har spelats in under 2019. Manus har skrivits av Birkir Blær Ingólfsson, Jónas Margeir Ingólfsson och Johann Ævar Grimsson.

Tunn is produceras av Søren Stærmose på Yellowbird för C More och TV4, i samproduktion med Sagafilm och i samarbete med France TV, DR, NRK, YLE, RUV och Lumiere. Internationell distributör är Banijay Rights. Exekutiv producent på C More och TV4 är Ulf Synnerholm.

Tunn is väntas ha premiär på C More och TV4 under våren 2020. 

Info till redaktionen: Bifogat till detta pressmeddelande finns en första trailer till serien. Trailern är fri att ladda ner och lägga in i egen spelare vid redaktionella sammanhang om Tunn is. Källhänvisning till C More och TV4 måste anges.

Om C Mores och TV4:s dramasatsning

Det högkvalitativa innehåll som TV4 och C More levererar till tittarna och användarna gör oss mer relevanta i dag än någonsin tidigare. I en tid när alla tittar helt på sina egna villkor skapar vi innehåll och tjänster som berör och engagerar – och som samlar Sverige. 

TV4 och C More befinner sig i en expansiv satsning på svenskt drama och har det gångna året premiärvisat nya originalproduktioner som Dirigenten, Bröllop, begravning och dop och Fartblinda. I innehållsportföljen finns också starka varumärken och publikfavoriter som Solsidan, Gåsmamman och Beck.

Bilder

Ladda ner pressbilder

Kommentatorer, experter & programledare

Månadens programbilder

Logotyper

Filmtegration

Ändringar i vår tablå

Ange din e-postadress om du vill bli meddelad då vi ändrar i vår tablå

Ett fel uppstod, testa igen.

Ett mail har skickats till dig med vidare instruktioner.

Presskontakt

Pressfrågor: press@tv4.se 08-459 40 00