Press

Malou Efter tio prisas för bästa rapportering om självmord

Film & Serier

Temaveckan män och självmord i Malou Efter tio fick stort gensvar från publiken. Nu prisas Malou von Sivers och Malou Efter tio-redaktionen av organisationen Suicide Zero för bästa rapportering om självmord 2018.

– Vi är så stolta över det här priset eftersom det går hand i hand med vår programidé – att göra skillnad och ta upp svåra och tabubelagda ämnen. Vi har fått flera bevis på att många av våra tittare genom att se programmet förstår att de inte är ensamma, säger Malou von Sivers.

Suicide Zeros pris för bästa rapportering om självmord instiftades 2015 för att lyfta journalistik som rapporterar ansvarsfullt och minskar stigmat kring självmord.

Årets pris går till Malou Efter tio som under en vecka intervjuade både experter och gäster med erfarenheter som anhöriga för att teckna en bild av komplexiteten kring självmord samt öka förståelsen.

– Alla på redaktionen var väldigt engagerade i temat, så det var verkligen ett lagarbete från första dagen. Vi fick ett enormt gensvar från våra tittare och det tillsammans med det här priset visar att det var ett journalistiskt angeläget och viktigt ämne, säger Marika Långström, redaktör på Malou Efter tio.

Suicide Zeros motivering lyder:

”Malou Efter tio har under en vecka belyst temat män och självmord. Rapporteringen har på ett ansvarsfullt sätt ökat kunskapen om att män är den mest utsatta gruppen, och står för 70 procent av de cirka 1 500 självmord som begås varje år. På ett varsamt och respektfullt sätt hörs anhöriga i reportagen, som väcker stor eftertanke och minskar stigmat och rädslan kring självmord”.

– Temat män och självmord föddes utifrån att vi fick se sifforna som överraskade oss. Bland de yngsta männen är självmord den vanligaste dödsorsaken. Utifrån statistiken började vi undersöka temat med syftet att genom vår journalistik belysa ett stigma och ett svårt ämne, säger Malou von Sivers.

Priset delas ut på Suicidpreventiva dagen den 10 september.

Malou Efter tio är tillbaka med ny säsong 30 september i TV4, TV4 Play och C More.

Bilder

Ladda ner pressbilder

Kommentatorer, experter & programledare

Månadens programbilder

Logotyper

Filmtegration

Ändringar i vår tablå

Ange din e-postadress om du vill bli meddelad då vi ändrar i vår tablå

Ett fel uppstod, testa igen.

Ett mail har skickats till dig med vidare instruktioner.

Presskontakt

Pressfrågor: press@tv4.se 08-459 40 00